Informatie EUG 2018

European Universities Games 2018, Coimbra

Sinds 2012 organiseert de Europese Studentensportkoepel EUSA om de twee jaar de European Universities Games. Roeien zal ook dit jaar deel uitmaken van het programma, waarin studentenploegen onder de naam van de universiteit zullen starten. Dit jaar zal het EUG plaatsvinden van 14 tot en met 18 juli in Coimbra, Portugal. De wedstrijd is bedoeld voor subtop-roeiers van studenten roeiverenigingen die internationale ervaring willen opdoen om in de toekomst van hun roeicarrière mogelijk aansluiting te vinden bij de bond. De inschrijvingen van de universiteiten worden geregeld door Studentensport Nederland (SSN), waarna de NSRF verantwoordelijk is voor de inschrijving en begeleiding van de roeiers in het voortraject van de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijd zelf. Om deelname aan het EUG te laten gelden als toegevoegde waarde, wordt er geadviseerd om alleen ploegen zich te laten kwalificeren die voldoen aan 92% van het GMS. Coaches en verenigingsbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor het inschatten van het niveau van de ploegen.

Dit document bevat praktische informatie over de wedstrijd zoals de te starten velden, verschillende data en een overzicht van de kosten. Ervaringen van voorgaande deelnemers van het EUG/EUC kunt u hier vinden.

Velden
Er is nog geen officiële communicatie vanuit de organisatie geweest over de velden die worden uitgeschreven tijdens het EUG. Naar verwachting (uitgaande van vorige edities), zullen dit de volgende velden zijn:

M1x       M2x       M2-        M4-        M4*       M8+

LM1x     LM2x     LM4-     LM4-     LM4*

W1x       W2x       W2-        W4-        W4*       W8+

LW1x     LW2x     LW4*

Wedstrijd data
14 juli                    aankomst in Coimbra (vanaf deze dag kan er gebruik worden gemaakt van de accommodatie)
15 juli                    trainingsdag (eventuele aankomstdag)
16 + 17 juli           wedstrijd- en trainingsdagen (voorwedstrijden, kwart en halve finales)
18 juli                    finales & sluitingsceremonie
19 juli                    vertrek (tot deze dag kan er gebruik worden gemaakt van de accommodatie)

De wedstrijd zal volgens FISA-richtlijnen gevaren worden op een 2k-baan in Montemor-o-Velho. Informatie over de faciliteiten bij de baan wordt in een later stadium nog gecommuniceerd met de deelnemers.

Voorwaarden
Roeiers die in aanmerking wensen te komen voor het EUG zullen aan de volgende eisen moeten voldoen:
– Het EUG is -net als bijvoorbeeld de Varsity- een wedstrijd tussen universiteiten. Combinatieploegen zijn dan ook niet toegestaan. De enige uitzondering op deze regel zijn combinaties van verenigingen binnen één universiteitsstad (een Orca/Triton-combinatie mag dus bijvoorbeeld wel, een Thêta/Vidar ploeg niet).
– Je mag deelnemen als je tussen de 17-30 jaar bent en WO of een HBO-studie volgt. Ben je afgestudeerd in collegejaar 2017/2018 dan mag je ook nog meedoen.
– De vereniging is aangesloten aan Studentensport Nederland (SSN)
– Deelname is op eigen kosten

Procedure
Ploegen die in aanmerking willen komen voor deelname aan het EUG, dienen zich te kwalificeren. De Damen Raceroei Regatta (5/6 mei) is hiervoor aangewezen als kwalificatiemoment. De procedure werkt als volgt:
– Geïnteresseerde ploegen moeten zich opgeven voor 4 april via hun verenigingsbesturen. Dit kan gedaan worden via het verenigingsbestuur of via de contactpersoon van de ploeg.
– Ploegen die zich aanmelden voor 4 april zullen akkoord gaan met de kosten van het EUG. Let op: de deadline van 4 april geldt voor verenigingsbesturen, het kan zijn dat jouw vereniging andere deadlines hanteert!
– Geïnteresseerde ploegen zullen tijdens de DRR deelnemen in het desbetreffende veld waarin de deelnemers willen uitkomen tijdens het EUG. Aanvankelijk zal de kwalificatie in het Gevorderde-veld plaatsvinden.
– Na de DRR zal er worden bepaald worden wie in aanmerking komen voor deelname aan het EUG. Deze kwalificatie zal gebaseerd zijn op geroeide tijd.

Kosten
– Deelname aan het EUG is op eigen kosten
– Participation fee bedraagt €65 per persoon per nacht (overnachting, transport, maaltijden). Dus 5 nachten x €65 = €325 per persoon.
– Entry Fee (inschrijfgeld, deelname aan de wedstrijd) bedraagt €30 per persoon
– Stuurtjes en coaches betalen dezelfde bedragen als de roeiers.
– Botenwagentransport wordt centraal geregeld door de NSRF, maar de kosten gelden als eigen bijdrage van de roeiers.
– De reis naar Francisco Sá Carneiro Airport (Oporto), Coimbra treinstation of Coimbra busstation. De reis moet zelf worden geregeld en zelf worden bekostigd.
– Eventuele kosten voor een universiteitspakje

Meer informatie over de wedstrijd zijn te vinden op de NSRF website (Wedstrijdroeien – Informatie EUG 2018) en http://www.eug2018.com/sports/rowing. Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Eveline Wouters, wedstrijdcommissaris NSRF via wedstrijd@nsrf.nl