Ervaringen EUG/EUC

Vele roeiers en ploegen hebben in het verleden deelgenomen aan het EUG of EUC. Roeister Marleen van Roessel, Coaches Jeroen Delfos en Julius van der Meer en roeier Bastiaan Röell vertellen over hun ervaringen tijdens deze internationale evenementen.

Marleen van Roessel (A.U.S.R. Orca)
Marleen van Roessel nam deel aan het EUC 2015 in de Duitse stad Hannover, waar ze een bronzen medaille behaalde.

Het EUC is een mooie kans voor een eerste internationale ervaring en een opstap naar meer. Meestal is de wedstrijd wel laat in het seizoen, maar het is niet erg om toch vakantie te nemen en daarna met nieuwe energie weer door te trainen. De wedstrijd is goed georganiseerd en alles is geregeld. Verblijf en eten zijn vlak bij de baan en de sfeer is internationaal met studenten van diverse Europese universiteiten. Net zoals andere grote toernooien bestaat de wedstrijd uit een voorwedstrijd, herkansing, halve finale en finale. Het is een leuke kans om, als je tot de besten behoort in je Nederlandse veld, je een keer te meten met de Europese concurrentie.
Ook vond ik het leuk om er als Nederlandse ploeg naar toe te gaan, de onderlinge sfeer met verschillende verenigingen was goed. Het toernooi begint met een openingsceremonie en om het toch een beetje studentikoos te houden is er na afloop van het toernooi ook een groot feest.
Afgelopen jaar was het EUC in Hannover in Duitsland, op een mooie roeibaan. Zeker leuk om ook eens ergens anders te roeien dan de Bosbaan of Willem Alexander baan. De Nederlandse ploeg sliep in een hostel op loopafstand van de roeibaan en het eten was geregeld bij de roeibaan zelf. Als Nederlands studenten kampioen startte ik in de lichte dames skiff. Na een spannende race werd ik derde in de finale, trots!
Als je erover nadenkt om je te kwalificeren voor het EUC, dan zou ik zeggen doen! Het is een super mooie ervaring en een toevoeging aan je roei carrière!

Jeroen Delfos en Julius van der Meer (D.S.R.V. Laga)
Jeroen Delfos en Julius van der Meer besloten, na de winst in het lichte development klassement, dat er mogelijk meer te halen was op Europees niveau.

Als coach ben je constant bezig met het maximaal aanspreken van de talenten van je roeiers. Dit kun je natuurlijk op verschillende manieren doen. Fysiek het onderste uit de kan halen, verantwoordelijkheden leggen bij roeiers binnen een ploeg, het stellen van technische doelen per persoon. Het seizoen van 2016 liep als een trein voor onze lichte development vierzonder. Na een winter waarin goede stappen werden gemaakt om in het voorjaar te kunnen knallen, begon het 2k seizoen. Na de Westelijke Regatta nam de ploeg zijn definitieve opstelling aan, en bleek oppermachtig.
Winnen is leuk, maar wil je het onderste uit de kan halen, moet je geprikkeld blijven. Om dit te doen voor deze roeiers was het nodig om nieuwe doelen te stellen. Zo kwam het EUG in beeld. Niet alleen een uitdaging voor de roeiers, want ook als coach is het is het heel iets anders om je ploeg voor te bereiden op een buitenlands toernooi, dan op een weekend pieken op de Bosbaan.
Aangekomen in Zagreb bleek de eerste uitdaging de enorme hitte waarin we de volgende ochtend zouden starten. In combinatie met inwegen en de late aankomst bleek dit genoeg invloed te hebben om niet fit te zijn de volgende ochtend: de ploeg van Lausanne bleef onze vier enkele honderdsten van een seconde voor. Dit betekende dat er werk aan de winkel was. Er was nog één moment waarop we de mogelijkheid hadden om extra snelheid aan de boot te geven. De training op de tweede dag verliep verre van vlekkeloos. Deze slechte generale was gelukkig voorbode voor een schitterende finale, met een eindtijd waar ook het zware veld een puntje aan kon zuigen. De kers op de taart was een Gouden medaille voor de roeiers: een mooi opstapje naar aankomende jaren!

Bastiaan Röell (D.S.R. Proteus-Eretes)
Bastiaan Röell nam afgelopen EUG deel in het M4- veld, waar hij met zijn ploeggenoten een vijfde plek behaalde in de A-finale.

Vrij snel na een succesvolle start in het Developmentveld besloten we ons seizoen wat te verlengen door na het nationale seizoen ook nog naar Zagreb af te reizen om de European University Games (EUG) te starten. Voor de meesten een prachtige kans om hun eerste internationaal toernooi mee te maken, maar in ieder geval voor iedereen garantie op een episch (roei)avontuur op een prachtige zonovergoten roeibaan.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het was uiteindelijk inderdaad een onvergetelijk avontuur, maar ook zeker leerzaam. Aan de start liggen met totaal onbekende tegenstanders; presteren in ongebruikelijke omstandigheden (lees: hitte) en omgeving; omgaan met blessures tijdens een piekmoment; routines loslaten en zo nog talloze aspecten dragen eraan bij dat we als ploeg maar ook als individuen beter terug zijn gekomen. Tot slot is de professionaliteit van de tegenstanders noemenswaardig, zowel betreffende het echt hardmaken van een race als betreffende wederzijds respect, zo kwamen de winnaars ons na afloop feliciteren met een goede race.