WUC 2012 verplaatst van Banyoles naar Kazan

Het door internationale studentensport organsisatie FISU (i.s.m. wereldroeibond FISA) tweejaarlijks georganiseerde Studenten WK, zal volgend jaar niet in Spanje maar in Rusland plaatsvinden.

Het Spaanse Banyoles, aan wie FISU de organisatie aanvankelijk had toegewezen, heeft aangegeven door geldproblemen niet in staat te zijn een toernooi neer te zetten dat aan de gestelde standaarden voldoet.

Inmiddels heeft de FISA de regering van de Russische deelrepubliek Tartarstan bereid gevonden om de nieuwe gastheer van het WUC Rowing 2012 te zijn. In Kazan, de hoofdstad van Tartarstan, zullen in 2013 ook de Wereld Universiteitspelen (Zomer Universiade) plaatsvinden. De speciaal daarvoor aangelegde roeibaan, zal dus nu een jaar eerder ook het toneel van het Studenten WK zijn.

Een rondgang langs verschillende West-Europese counterparts van de NSRF laat zien dat dit bericht op z'n minst met gemengde gevoelens wordt ontvangen. Het Europees Universiteitskampioenschap dat deze zomer in Moskou plaats vond, was qua botenvervoer al een enorme logistieke (en financiële) uitdaging. Een reis over de weg naar Kazan zou nog eens een kleine 800 km langer zijn.

Na het afketsen van een gezamenlijk Nederlands-Brits-Frans-Duits botentransport lukte het de relatief kleine Nederlandse equipe deze zomer nog om boten te huren in Moskou. Als men in Kazan goed gevulde velden wil hebben, zal het beschikbaar stellen van voldoende leenboten geen onverstandige zet zijn.
 
» Bekijk hier de speciaal voor de Universiade 2013 aangelegde roeibaan